Marianne Lillehagen
Marianne Lillehagen

Hva gjør du for egen hjernehelse?

Marianne blogger om hjernehelse

Hallo! Er dere der ute? Husker dere meg? Husker jeg dere?


Så klart jeg husker dere! Selv om det nå om dagen ikke er en selvfølge. Ingenting er vel en selvfølge nå om dagen. Det er nå over et år siden Norge stengte ned, og vi måtte innse at vi befant oss midt i en pandemi. Det er ganske utrolig å tenke på. Norge stengte ned! Butikker, restauranter, kafeer, biblioteker, kino, konserter, skoler,barnehager, ja til og med hjemmene våre stengte plutselig ned. Vi fikk ikke lov til å ha gjester engang. Og hva gjør en slik nedstengelse med oss mennesker.

Hva slags «bivirkninger» får vi på dette?

Alle mennesker er jo avhengig av stimuli av forskjellige sort. Og jeg vil påstå at blandt alt som ble stengt, pleier vi å finne vår daglige stimuli. Jeg gjør ihvertfall det. Og i det siste så har jeg reflektert litt over hvordan det hele har påvirket meg. Hvordan går det med deg, Marianne?
Jo, det skal jeg fortelle deg. For er det noe jeg har blitt bedre kjent med, så er det MEG. Om det er sunt å få så mye tid til å reflektere over seg selv, det er jeg usikker på.
Bortsett fra å være 10 kg tyngre, og glemt hvordan man bruker stramme klær, så har jeg brukt mye tid på å analysere alt det rare som foregår i hodet mitt. For der går det unna innimellom.
For hvordan har egentlig hjernen min det?
Har jeg tatt godt nok vare på den under denne pandemien?
Har den fått nok pleie?
Og hva er det som gjør at akkurat min hjerne har det bra?

Og hvordan vet jeg at hjernen min har det bra?
Alt dette er jeg nemlig veldig usikker på.
Folk som kjenner meg vet at min hjerne innimellom går på høygir. Den jobber så fort og uregelmessig noen ganger at jeg nesten ikke klarer å følge med selv. Jeg kan skifte samtaleemne i rekordfart, og mest sannsynelig avbryte noen. Men jeg fikk rett og slett ikke med meg at jeg avbrøt noen, hjernen var allerede på nytt tema. Jeg har aldri fått diagnosen, men at det er litt ADHD tendenser er det ikke tvil om. Og det kan bli forferdelig slitsomt. For mennesker rundt meg, men aller mest for meg selv. Jeg kan noen ganger fysisk kjenne at hjernen er sliten. Og jeg har ofte tenkt at dette kan jo ikke være bra for de stakkars hjernecellene mine. Og har jeg gjort noe som trigget denne aktiviteten.
Og det fascinerende er at den samme hjernen noen ganger føles helt tom.
Det værste er når den føles tom og full på en gang. Når konsentrasjonen ikke fungerer, og det blir totalt kortslutning. Det er da det blir full stans på dette hurtigtoget av en hjerne. Da er energien borte, og alt man vil og får til er bare å sove.
Og igjen tenker jeg jo; har jeg gjort noe som trigget dette. Og er det noe jeg kan gjøre for å unngå dette.
Det snakkes jo mye om det å ha god hjernehelse.

Men hva er god hjernehelse?
Og hva er god hjernehelse for deg, og hva er god hjernehelse for meg?
Er det å være flink til å lese bøker, løse kryssord, trene masse, spise sunt, få nok søvn og lær en ny ting hver dag god hjernehelse?
Ja, det tror jeg helt sikkert hjelper. Men jeg tror også at god hjernehelse kan være å ha det bra, gjøre ting som gjør deg lykkelig, ting som utfordrer deg, som får deg til å slappe av, herlig musikk, spennende hobbyer, en god sjokolade , eller et deilig glass vin.
Og der ser jeg at jeg har hoppet fra emnet pandemi til hjernehelse, ha ha ha.
Men for å runde av begge emner, så har pandemien lært meg mye om meg selv. Jeg har lært at det ha en hjerne som innimellom går litt fort også kan være en velsignelse. At det å ha et driv i hodet er med på å få meg til å si ja til fantastiske ting, og utfordre meg selv.
Det er vel en grunn til at jeg kalles Multiskrulla....litt utenom MS også.

Les mer om hva du kan gjøre for egen hjernehelse her

MAT-NO-2100445