Marianne Lillehagen
Marianne Lillehagen

Ja takk, hjerne

MR bilde

Dette er hjernen min. Har du sett? Hjernen min! MS-hjernen min er dette.

Det er jo en ganske så finurlig liten ting dette her. Og bare tenk på alt som styres herfra.
Hjernen din er jo deg. Det er personligheten din, det som gjør at akkurat du er deg. Tenk at med din hjerne, så opplever kun du din verden. Ingen andre opplever den akkurat som du gjør. Den rommer alle minnene dine, som et gedigent fotoalbum. Er ikke det magisk?
Hjernen er jo også sjefen. Det er den som forteller deg hvordan du har det. Den rommer hukommelsen, personligheten, følelser og intellektet.

Min hjerne har vært utsatt for mytteri. Min hjerne har vært skadet utsatt for opptil flere angrep, eller MS attakk som det heter. Takk og pris så begynner det å bli noen år siden jeg hadde kraftige angrep, men noen skavanker og etterslep har det bragt med seg:

Jeg tar meg ofte i å ikke huske helt vanlige ord. Finner det bare ikke.
Jeg kan tenke at jeg skal si en ting, men noe annet kommer. Gjerne i god tro om at jeg har sagt det riktige ordet, og ikke helt forstår hvorfor folk ikke skjønner hva jeg mener.
Å huske alt jeg skal gjøre i løpet av en dag hvis jeg ikke skriver det ned, er bare å glemme.
Å bli fortalt noe eller å få en beskjed kan fort bli som en post it lapp som blåste bort.
Lære nye ting tar mye lengre tid. Og kan fort miste «biter» av det jeg har lært.
Følelsen av å ha bomull i hodet og i ørene.
Hvor er? Jeg kan ikke finne? Alltid noe jeg ikke klarer å huske hvor jeg har gjort

Men jeg må innrømme at dette forsterkes hvis jeg ikke tar godt vare på meg selv. Tar vare på hjernen.
Og dette gjelder ikke kun de med MS, men de aller fleste av oss. Vi snakker om å ta vare på helsa vår, men vi snakker ikke så mye om å ha god hjernehelse.
For vi må ikke glemme hjernen. Den trenger trening den også, den trenger omtanke, pleie og trening. Akkurat som vi trener muskler for å bli sterkere fysisk.
Vi har som regel full oversikt over hvor mange ganger i uka vi trener kroppen vår, men tenker vi på hvordan hjernen har det? Har den fått den trimmen og stimuli den trenger for å ha det bra, og fungere som den skal? Det skal sies at er du flink til å trene fysisk, så vil også hjernen din ha det bedre. Kropp og sjel trenger hverandre.

Det samme gjelder kosthold. Vi spiser sunt for å holde oss fysisk friske, og det finnes side opp og side ned om hva du burde spise for å holde kroppen i form. Men hva med mat som styrker hjernen? Det finnes jo lesestoff om dette, men ikke like lettleselig. Jeg«googlet» ordet «hjernemat», og fant tips om å spise essensielle fettsyrer, fosfolipider, levende plantestoff, aminosyrer, og vann. Et annet sted stod det, spis en nøtt for konsentrasjonen, litt bær for hukommelsen, og et eple for lykke. Ikke så utdypende akkurat!

Når kostholdet er såpass viktig for god hjernehelse, så trenger vi like mye inspirasjon om dette. Så det blir enklere å spise den maten hjernen trenger mest av. Gjerne pakket inn i noen lekre oppskrifter som frister. Nam!

Hvordan har hjernen min det?Jeg med MS får en indikasjon på hvordan hjernen min har det ca 1 gang i året. Og det er årets begivenhet. Da skal de årlige MR-bildene tas. Det er med skrekkblandet fryd at jeg legger meg i den MR-maskinen. Ikke at det plager meg med selve undersøkelsen, for det er jeg blitt vant til etter hvert. Men det er tankene som kommer. Er jeg fortsatt stabil? Er sykdommen fortsatt i dvale, eller er det aktivitet? Usikkerheten kommer hver gang. Uansett om du føler deg i god form, så er uroen der.

Når endelig brevet ligger i postkassen, og du leser teksten:» Ingen nye lesjoner, ingen aktivitet». Det er en ubeskrivelig glede hver gang. Jeg har opplevd at det ikke står like gode nyheter, men det er takk og pris lenge siden.

Men det er viktig og ikke ta noe for gitt, å ta vare på oss selv.

Få nok søvn, stresse ned, spis sunt, vær aktiv, lær deg noe nytt hver dag og aksepter at vi er i stadig endring.

Det sier jeg: Ja takk, hjerne til, haha :)