Marianne Lillehagen
Marianne Lillehagen

MS-knaggen

MS-knaggen

Jeg har en knagg! Den heter MS-knaggen. Når jeg tenker meg om, så har jeg en hel knaggrekke faktisk. En knagg til samlivsproblemer, en til økonomi, en til slanking, osv. Men jeg må nok tilstå at det er MS-knaggen som bærer den tyngste vekten. Den får nye tyngder hengt på seg til stadighet. Og hva henger jeg på den knaggen? Jo, alle bunnløse bekymringer, men som enkelt kan la seg forklare av andre ting.
For er det ikke litt sånn?
«Uff, jeg har gått med hodepine en stund. Er så svimmel. Kan det være nytt attakk? Ups, der tissa jeg på meg litt, er det blærefunksjonen som svikter? Synet mitt er blitt så dårlig i det siste. Ny synsnervebetennelse?»
Jeg henger kjapt alle ting som skjer med meg på MS-Knaggen. Men i de fleste tilfeller så er det ikke MS som er grunnen til mine plager.
Joda, jeg hadde hodepine og var svimmel, det skyldtes en nakkeprolaps. Jeg tissa litt på meg til stadighet når jeg løp. Vel, jeg har født barn og rundet 40. Synet ble plutselig dårligere, vel som sagt, jeg er ikke like ung lenger.
Men den verste for meg var da jeg (og unnskyld min åpenhet) slapp en promp, og det kom en teskje bløtt!! Jeg var småhysterisk i ca 15 minutter, og var sikker på at nå hadde tarmen begynt å skurre, før jeg klarte å samle meg og husket plutselig det glasset med sterk lakris jeg spiste på tom mage litt tidligere.
Det er jo ganske latterlig. Man vil jo ikke at MS`n skal bli verre, og jeg holder jo ikke på sånn hele tiden. Så hvorfor gjør vi dette? Hvorfor henger vi alle utfordringer så raskt på MS-knaggen?
Jeg har ikke noe godt svar på det.
Vi skal ta alle symptomer som kommer på alvor, men kanskje skal vi gå noen runder med oss selv før vi henger de på MS-knaggen.