Attakker og remisjon

Attakker og remisjon

Omtrent 85 % av individer med multippel sklerose opplever attakker og remisjon.1 Her vil vi ta en titt på hva dette er, hva du kan forvente og hvordan det kan håndteres.

“Under mitt første store attakk var jeg ikke lenger i stand til å jobbe, og jeg følte meg sint fordi jeg ikke kunne gjøre noe selv.”– Hannah, som har MS2

Kjappe fakta: attakker vs. remisjon

I tilfelle du ikke allerede er kjent med terminologien.

Et attakk er en periode der nye eller gamle symptomer kommer til syne. Disse kan vare fra dager til måneder. Perioder med remisjon er tiden etter et attakk, når symptomene avtar1

Hva er et attakk?

Et attakk er tilstedeværelsen av nye eller gamle symptomer, og som deretter går over enten helt eller delvis.1 

De kan være så korte som 24 timer, men kan potensielt vare opptil et par uker eller mer3

Hvordan vet jeg om jeg har et attakk?

For å være sikker på at symptomene dine er et MS-attakk, vil legen din blant annet lete etter følgende:1

Om MS-symptomene dine har vart i minst 24 timer2 at du ikke har feber eller infeksjon om MS-symptomene dine startet minst 30 dager etter at det forrige attakk startet at det ikke er annen grunn til MS-symptomene, f.eks. en bivirkning fra et legemiddel du tar.

Hvordan behandles MS-attakker?

Som ved de fleste aspekter av MS, er heller ingen attakker like. Attakker varierer i hvor alvorlige de er og hvor mye skade de forårsaker i nervesystemet ditt.2 

Det kan være en god idé å notere ned attakkene og symptomene du har opplevd. Dette kan hjelpe deg med å holde oversikt over endringer, samt å holde legen eller MS-sykepleieren din oppdatert på hvordan du har det.

Husk at det alltid er best å snakke med legen eller MS-sykepleieren din dersom du har noen symptomer, spesielt hvis de er alvorlige eller hvis de blir verre over tid Det er også viktig å legge merke til de mindre endringene siden du kan bli vant til dem over tid. De kan imidlertid bli større og få stor innvirkning på ditt daglige liv og velvære på et senere tidspunkt Legen eller MS-sykepleieren din kan også hjelpe deg med å avgjøre om du har hatt et attakk eller ikke

Hva er remisjon?

Et MS-attakk gjenspeiler skadene som pågår i sentralnervesystemet. Dersom du har relapserende remitterende MS (RRMS), vil et attakk etterfølges av en periode med rekonvalesens hvor symptomene dine går helt eller delvis bort. Denne perioden hvor en føler seg bedre, kalles remisjon. Til tross for at symptomene dine kan ha opphørt, kan MS fortsatt forårsake skade på hjernen din i perioden med remisjon.

Referanser

  1. MS Society, Relapsing remitting (RRMS).https://www.mssociety.org.uk/what-is-ms/types-of-ms/relapsing-remitting-rrms (30.10.2017).
  2. MS Trust, Relapse.  https://www.mstrust.org.uk/a-z/relapse  (25.10.2017). 
  3. Healthline, Multiple sclerosis by the numbers: facts, statistics and you.  http://www.healthline.com/health/multiple-sclerosis/facts-statistics-infographic ( 25.10.2017).

  4. MS Trust, Central Nervous System (CNS).  https://www.mstrust.org.uk/a-z/central-nervous-system-cns (25.10.2017).

 GZNO.MS.18.02.0037a