Kom deg ut av komfortsonen

Dame på toppen av et fjell
Hverdagsliv Artikkel

Når vi går gjennom livet, kan det bli stadig mer fristende å holde seg til det som føles trygt og kjent - å holde seg innenfor egen komfortsone. 
 

Men er det alltid det beste å føle seg komfortabel? Hva om det å faktisk omfavne tingene som får deg til å føle deg ukomfortabel, kan hjelpe deg med å få mer ut av livet? Tross alt har ingen oppdaget noe nytt ved å holde seg til den samme gamle rutinen.

Holder komfortsonen deg tilbake? 

Holder du multippel sklerose (MS) privat fordi det er lettere enn alternativet?
Å ha mer åpne samtaler med de som står deg nærmest, kan hjelpe dem til å bedre forstå hvordan livet med MS egentlig er for deg, og hva slags støtte du egentlig trenger – enten det er i det daglige eller støtte til å ha åpne og ærlige samtaler med nevrologen din.

Kvier du deg for å forlate huset fordi du er bekymret for MS-symptomene dine?

Hvis du føler deg ukomfortabel med å forlate huset på grunn av multippel sklerose, snakk med nevrologen din. Sammen kan dere finne en måte å komme ut av komfortsonen på. Du kan forberede deg til denne samtalen – se link: https://www.ms-guiden.no/leve-med-ms/den-gode-samtalen-en-veiledning-til-deg-som-har-ms 

Det er enkelt å finne seg til rette i komfortsonen, men det betyr ikke at du må bli der

Hvis du føler at du trenger et lite dytt fremover, her er hvordan du kan begynne å ta de første skrittene.

 • Det er naturlig å føle seg nervøs for å prøve noe nytt.
  Men det kan også føles spennende og befriende. 
 • Å bygge tillit til deg selv kan hjelpe deg å begynne å ta de første skrittene.
  Det er ikke nødvendig å ta alle skrittene samtidig.
 • Sett deg selv mål slik at du vet hva du sikter mot.
  Å sette personlige mål er en fin måte å vite hva du ønsker å oppnå, og ved å dele dem ned i håndterbare, målbare skritt, er det langt mer sannsynlig at du klarer dem. Å dele målene dine med nevrologen din er også en fin måte å åpne opp og gi dem en større innsikt i livet ditt – som de deretter kan vurdere når de tar behandlingsbeslutninger for å sikre at du håndterer multippel sklerose på best mulig måte for deg.
 • Hold fokus på det du ønsker å oppnå og fortsett å presse deg selv.
  Livet med MS kan føles overveldende, noe som kan få deg til å miste fokus på de andre tingene som er viktige for deg.

Teknikker som mindfulness kan hjelpe deg med å holde fokus og rydde opp i tankene dine, spesielt på jobb hvor det kan være spesielt vanskelig å konsentrere seg. Her kan du lese mer om mindfulness og avslapning ved MS. Se link: Mindfulness og avslapning ved MS

Og husk, du trenger ikke gjøre alt alene!
Å snakke med helsepersonell og menneskene nærmest deg eller til og med en MS-støttegruppe om hva du ønsker å oppnå, kan være det første skrittet mot å gå ut av komfortsonen. Deres støtte kan være uvurderlig for å hjelpe deg å leve et best mulig liv.

Spør deg selv, er det på tide at du begynner å gå ut av komfortsonen din?

Marianne Lillehagen blogger om å leve med MS – du kan blant annet lese om hvordan hun går ut av komfortsonen sin og hvordan hun opplever dette. Se link: Blogg