Planlegg din energi - energiøkonomisering

Mann ved havet
Hverdagsliv Artikkel

Les mer om hvordan du finner en balanse i hverdagen, så du har energi til det som er viktig, og som gjør deg tilfreds.

Alle mennesker har en viss porsjon energi hver dag. Det har du også. Forskjellen mellom deg og andre som ikke har en kronisk sykdom, er at de kan presse seg selv mer enn du kan. Bruker du mer energi enn kroppen din tillater, risikerer du å tømme din energikonto – for resten av uken. Derfor skal du finne en balanse mellom hva som tar din energi, og hva som gir deg energi.

Lær din energi å kjenne

For å unngå og bli utslitt, skal du vite hva som gir og tar energi. Du kan i en periode føre en loggbok eller dagbok for å kartlegge hva som gjør deg sliten og hva som gir deg energi.

I boken kan du for eksempel notere:

  • Hvordan har du sovet i natt?
  • Hva har du gjort som gjorde deg fornøyd?
  • Hva har du gjort som ga deg energi?
  • Hva har du gjort som gjorde deg sliten?

Du kan eventuelt vise notatene til MS-sykepleier eller annen relevant behandler. Så kan dere sammen legge en plan for hvordan du kan gjøre mindre av det som gjør deg sliten, og mer av det som gjør deg fornøyd og som gir energi.

På det praktiske plan kan det være en god idé å finne et sted i hjemmet hvor du kan hvile og lade opp. Hvis det er soverommet, unngå alt for mye rot og rene klær – så du kan fokusere på at lade opp og ikke får dårlig samvittighet over at de rene klærne ikke er kommet på plass i skap og skuffer.

Man slapper ikke skikkelig av hvis man hele tiden blir avbrutt, for eksempel av barn som skal spørre om noe. Kanskje kan du henge opp et skilt på døren? Noen barnefamilier med litt større barn bruker et skilt med en klokke, så barna selv kan se når mamma eller pappa er ferdig med å hvile seg.

Man kan også avtale regler for når man kan forstyrres. Er det flere voksne hjemme, er det de som skal spørres.

Hvis du har vansker med å finne ro til å hvile midt på dagen, er der mange som har nytte av forskjellige typer meditasjonsmusikk eller apper med beroligende lyder som for eksempel regn mot et vindu eller en sildrende bekk.

Les også vår mestringsbrosjyre for personer med MS og deres pårørende: https://www.ms-guiden.no/leve-med-ms/hvordan-skal-jeg-ga-videre