Prosjekt FuelBox

Sanofi FuelBox
Hverdagsliv Artikkel

Hvordan få til en god samtale med barn og ungdom?

Høsten 2021 gjennomførte MS-forbundet en markedsundersøkelse i regi av prosjektgruppen, som ble opprettet av Sanofi med representanter fra Sanofi, MS-sykepleierne på kompetansesenteret og MS-forbundet, hvor vi ønsket å kartlegge :

1.    Hvor søker barn og ungdom informasjon om MS?
2.    Hva ønsker familiene å snakke om, og snakker de om MS?

På bakgrunn av svar og tilbakemelding ønsket prosjektgruppen å finne et verktøy som kunne bli brukt av hele familien for å bidra til samtaler som ellers ikke ville funnet sted.
Prosjektgruppen valgte konseptet FuelBox!

FuelBox

FuelBox er et norsk firma som ble etablert i 2013, og som spesialiserer seg på å legge til rette for gode samtaler og relasjoner. FuelBox finnes som fysisk boks og digital app, og inneholder mange åpne spørsmål innenfor ulike kategorier. Fuelbox brukes i dag av både privatpersoner og næringsliv, og de tilbyr også skreddersydde løsninger for ulike målgrupper. Vi har fått skreddersydd en løsning som er spesielt tilpasset barn og ungdom som MS-pårørende.

FuelBox handler om gode samtaler som utvikler og styrker oss og våre relasjoner gjennom tilstedeværelse og nysgjerrighet. Gjennom gode samtaler om både store og små spørsmål, kan familien dele tanker og opplevelser, som igjen kan skape nærhet, forståelse, toleranse, respekt, tillit og tilhørighet. Det kan være vanskelig å finne de «riktige» spørsmålene, og vanskelig å stille de spørsmålene man egentlig ønsker å stille for å starte en samtale man virkelig trenger å ha mellom foreldre, barn og ungdom.


Sanofi FuelBox

Sanofi FuelBox er skreddersydd for familier med MS. Vi ønsket èn samtalepakke til barn og èn til ungdom for å legge til rette for samtaler mellom foreldre og barn, og foreldre og ungdom. I tillegg er det èn samtalepakke for voksne. Den som har MS kan sammen med for eksempel venner eller partner få innblikk i - og forståelse for - bruken av dette som verktøy, samtidig som de får viktige og gode samtaler med andre voksne i sitt nettverk.

Hva finner du i Sanofi FuelBox?
Du finner fire samtalepakker skreddersydd for barn, og fire for ungdom. I tillegg finner du en samtalepakke for voksne. Alle samtalepakkene inneholder 10 åpne spørsmål som kan sette i gange de gode og relevante samtalene i en familie med MS.

Temaene er:
Barn: Glad og sint – Hjemme og borte – Ferie og fritid – Bare for gøy – undring
Ungdom: Meg, oss og MS – Samvittighet, sinne og sånt – Fritid, frihet og ferie – MS-fri sone
Voksne: Samtalen om oss

Velg en kategori som er aktuell for dere, sveip fram spørsmål i appen, deretter spørsmål for spørsmål.
Alle deler sine refleksjoner i forhold til spørsmålet som stilles. Det er viktig å være nysgjerrige, og utforske
svarene til hverandre med oppfølgingsspørsmål. Når alle har svart, både på spørsmål og eventuelle oppfølgingsspørsmål, kan dere sveipe videre for et nytt spørsmål dersom dere ønsker å fortsette videre. Det er viktig å ikke ta alle spørsmålene på samme dag.

Fordelen med at spørsmålene kommer fra FuelBox, er at barnet eller ungdommen ikke lurer på om den voksne har en skjult agenda når spørsmål stilles. Det kan åpne for en ærligere samtale om de viktige spørsmålene, og spørsmålene kan gjøre godt for både liten og stor.

De skreddersydde spørsmålene for familier med MS ligger under koffertsymbolet. Dersom man ønsker å legge et spørsmål som favoritt, klikk på hjertesymbolet øverst til høyre, og du kan i ettertid finne det igjen i verktøylinjen nederst under hjertesymbol. I tillegg får du tilgang på mange andre generelle samtalepakker som ligger under hus-symbolet.

Appen er gratis for familier med MS, og kan lastes ned både på mobil, iPad og PC.
Det anbefales kun èn boks i hver familie for å holde fokus på hverandre og ikke på hver sin mobil.

Kom i gang:
1.    Klikk på linken for førstegangs innlogging: https://app.fuelbox.no/nb/opprett-bruker-proff
2.    Klikk på boksen «FuelBox Proff-kode», og skriv inn «Sanofi2022»
3.    Skriv inn navn, e-post og ønsket passord
4.    Du mottar en e-post med lenke for å bekrefte e-posten din (sjekk spamfilter). Klikk på lenken for å bekrefte og FuelBox Appen er klar til bruk. 
   
Koden oppgitt over er kun for mottaker av denne eposten og skal ikke deles med andre.
 
Etter at du har laget brukeren din, kan du ved neste innlogging laste ned og logge inn via FuelBox Appen i App Store eller Google Play, eller bruke link til Sanofi FuelBox: https://app.fuelbox.no/nb/opprett-bruker-proff

Lanseringsdag: 30. mai 2022