Effekten av stress

Mann ved havet
Hverdagsliv Artikkel

Det er normalt å oppleve stress fra tid til annen. Men for personer som lever med multippel sklerose (MS), kan stress ha større innvirkning på livskvaliteten. Stress er et tema som ofte diskuteres som et problem av helsepersonell og pasienter i MS-miljøet. I denne artikkelen ser vi på vitenskapen bak stress og hvordan den kan knyttes til MS, og gir råd for å hjelpe personer som lever med MS til å navigere gjennom stressende perioder i livet.

Stress og MS er koblet sammen

Stress er en normal del av livet for alle. Men i tillegg til å takle vanlig hverdagsstress, må personer med MS også forholde seg til uforutsigbarheten og bekymringene forbundet med selve sykdommen. MS kan legge et ekstra press på flere områder av livet, som for eksempel vennskap,relasjoner, arbeid og familieliv.

I tillegg til de ekstra påkjenningene som personer med MS kan stå overfor, er det forskning som tyder på at stress i seg selv kan forverre MS-symptomer og forårsake attakker. Eksponering for stress har lenge vært mistenkt som en faktor som kan forverre MS, og det er mange studier som viser at stressende livshendelser er forbundet med økt risiko for MS-forverring i ukene eller månedene etter en stressutløser. Forskning har vist at stresshåndteringsprogrammer effektivt kunne bremse utviklingen av nye MS – lesjoner. Imidlertid har ikke alle studier gitt de samme resultatene, og noen har funnet at effekten av stress på sykdomsaktivitet er ganske liten.1 Videre forskning på dette området er nødvendig for å trekke mer konkrete konklusjoner om den sannsynlige sammenhengen mellom stress og MS.

Hvordan redusere virkningen av stress i livet ditt

Det er umulig å eliminere stress fullstendig, men det finnes teknikker du kan ta i bruk for å unngå stress best mulig.3 Nedenfor er noen av teknikkene:

Avslapningsteknikker

Sett av litt tid hver dag for avslapning og avslapningsteknikker som mindfulness. Teknikker som dette har vist seg å være effektive for å hjelpe mennesker å håndtere stress over tid.

Hold deg aktiv

Hvis du kan, hold deg så aktiv som mulig og ta deg tid til aktiviteter du liker. Trening og frisk luft er gode tiltak for å redusere stress og andre negative tanker i livet ditt, enten du har MS eller ikke.

Søk støtte

Be andre i livet ditt om hjelp når det blir for mye og du sliter med å takle stress. Å diskutere bekymringene dine med andre kan heller bidra til å redusere byrden. Selv om de ikke kan endre kilden til stresset ditt, kan en annen persons synspunkt sette situasjoner i helt nye perspektiv. Du vet hva de sier – et problem som deles, er et problem halvert!

Planlegg fremover

MS er uforutsigbar. Å ha en plan for daglige aktiviteter kan redusere stresset hvis du opplever en forverring av MS-symptomer. Fortell personer i livet ditt at MS sykdommen kan føre til at du må endre planene dine.

Føre dagbok

Ved å føre dagbok kan du kanskje over tid kan du kanskje identifisere kildene til stresset ditt, og dermed kan du bedre unngå eller håndtere stressende situasjoner i fremtiden.

Du kan lese mer om ulike avslapningsteknikker her: https://www.ms-guiden.no/leve-med-ms/mindfulness-og-avslapning-ved-ms

Alle takler stress på forskjellige måter. Noen blir innadvendte, mens andre utadvendte, og noen kan ha problemer med å sove og spise. På den annen side er det noen som hevder å trives med stress! Dette er grunnen til at det ikke er noen universelle teknikker som passer for alle, til å håndtere stress. Ta disse tipsene som utgangspunkt, og finn ut hva som fungerer best for deg. Hvis du sliter med å takle stress, snakk med din nevrologen eller MS-sykepleier. De kan hjelpe og tilby deg den støtten du behøver for å håndere stress.

Se også magasiner for verdifulle råd i hverdagen: https://www.ms-guiden.no/leve-med-ms/livsstilsmagasiner-deg-med-ms

Referanse:
Tekst: https://www.msonetoone.eu/ms-toolkit/striving-to-achieve-your-work-related-goals
  1. Prof G’s MS-Selfie – Case study: stress as trigger of relapses. Available at: https://gavingiovannoni.substack.com/p/case-study-stress-as-trigger-of-relapses?s=r. Accessed March 2022.
  2. MS Trust – Stress. Available at: https://mstrust.org.uk/a-z/stress#. Accessed March 2022.
  3. MS Society – Stress and anxiety. Available at: https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/mental-health/stress-and-anxiety. Accessed March 2022.
  4. Riise T et al. Stress and the risk of multiple sclerosis. Neurology 2011; 76: 1866–1871.
MAT-NO-2200380