Mindfulness og avslapning ved MS

Mindfulness og avslapning ved MS
Livsstil Artikkel

Det er ikke uvanlig for personer med MS, å kjenne på endringer i humør og oppførsel. Faktisk har studier vist at opptil 50 % av de som har MS vil oppleve depresjon på et eller annet tidspunkt.1 Å sette av tid til å ta vare på seg selv er viktig. Det kan føles litt overbærende, men det å ta jevnlige pauser gjør det trolig enklere å håndtere ting lettere. Enten du kan sette av en hel dag eller bare noen få minutter så er det alltid en fordel å fokusere på noe du liker.1

Hvorfor er mindfulness og avslapning viktig?

Å ta vare på din mentale helse er like viktig som å ta vare på kroppen. Akkurat som med kroppen trenger hjernen litt oppmerksomhet fra deg for å holde seg i god form.2 Å ignorere hva du føler eller late som at alt er i orden når det ikke er det, er bare kortvarige løsninger som kan gjøre det vanskeligere for deg på lang sikt.3

Å akseptere at det kan være både opp- og nedturer i livet og at det er lov å være trist eller sint noen ganger, er et viktig steg på veien for å ha det bra.4 Hvis du opplever at du sliter med å ha en sunn innstilling til livet eller hvis du føler deg ekstra engstelig eller nedfor, så snakk med lege eller MS-sykepleier om hvilke typer ekstra støtte som er tilgjengelig.

Mindfulness

Dersom du føler deg litt overveldet av hverdagslivet kan mindfulness være en effektiv måte å rydde opp i hodet og hjelpe deg med å fokusere på de viktige tingene. Det finnes mange teknikker og guider til hvordan du kan starte med mindfulness. Finn et rolig sted og prøv den følgende øvelsen:5

  1. Sitt eller ligg i en komfortabel stilling på et avslappende sted eller i hagen. Slapp av og lukk øynene. Vær oppmerksom på lydene rundt deg – lave, høye, nære og langt unna. 
  2. Fokuser på pusten din. Er den dyp eller overfladisk?
  3. Fokuser på å roe ned pusten din og ta lange rolige innpust. Hold pusten inne et kort øyeblikk. Slipp den ut igjen. For hver gang du puster skal du fokusere mer på selve pustingen og mindre på omgivelsene rundt deg.
  4. Når du føler deg avslappet skal du fokusere på en ting som plager deg. Tenk på hva som kan være årsaken, hva som gjør det verre, og hvis du kan, tenk på noe som kanskje kan gjøre det bedre. Trenger du å ringe noen og snakke om det? Hvem skulle det i så fall være?
  5. Lag en plan over hva du kanskje kan gjøre for å bedre det, deretter slipper du tankene og konsentrerer deg om kroppen din – slapp av i hele kroppen. Ta fokuset tilbake til pusten. 
  6. Når du er klar kan du åpne øynene. 
De beste måtene å stresse ned på

Gjør det til en heldagsopplevelse
Enten det er en runde med golf, spabehandling, en avslappende tur ved sjøen eller i skogen, eller en dag hjemme med gode filmer/ TV-serier – sett av en dag i forkant til å skjemme deg bort med hvile og avslapning.

Gi deg selv en god time
Unn deg noe ekstra litt oftere ved å sette av en time til å nyte noe som gjør dagen din bedre. Enten du elsker å ligge i badekaret, løse Sudoku, fly med drage, pusle med veteranbilen din eller se en god film, er det lurt å planlegge i god tid slik at du kan sørge for at dagen din føles mer spesiell.

Eller bare fem minutter
Ta en pause, ta noen dype pust og si til deg selv at de neste minuttene er kun for deg. Dersom du er hjemme kan du lage kaffe eller sette på litt te og bruke fem minutter på å koble av litt. Du kan prøve å ringe en venn for en rask oppdatering eller lese avisen. Dersom du er på jobb kan du gå en tur ut eller finne et rolig sted hvor du kan ta en pause. Du trenger ikke å forlate jobben dersom du har dårlig tid, men ta noen sekunder til å konsentrere deg om pusten, det kan hjelpe deg med å slappe av.

Referanser 
1. https://www.mssociety.org.uk/care-and-support/emotional-support/dealing-with-diagnosis (15.04.2021)
2. https://www.mstrust.org.uk/news/views-and-comments/be-kind-your-mind (15.04.2021)
3. https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/mental-health/stress-and-anxiety (15.04.2021)
4. https://mstrust.org.uk/life-ms/wellbeing/ms-and-your-emotions (15.04.2021)
5. https://www.mindful.org/meditation/mindfulness-getting-started/ (15.04.2021)
 
MAT-NO-2000572