Riktig kosthold ved MS

Riktig kosthold ved MS
Livsstil Artikkel

Selv om det ikke finnes et kosthold som passer for alle med MS, kan det å spise riktig gi økt energi, hjelpe til med å redusere utmattelse og være oppløftende for humøret.1,2 Å endre en vane er ikke enkelt,  nedenfor finner du mye informasjon som kan inspirere, informere og hjelpe deg. Husk å diskutere alle endringer i aktivitet eller kosthold med lege eller MS-sykepleier.

Hvorfor er kostholdet viktig?

Har du noen gang hørt ordtaket “du er hva du spiser”? Et sunnere kosthold har gitt mange som har MS følelsen av å føle seg friskere, men noen sier også at de ikke merker forskjell. Derfor er det viktig at du er oppmerksom på at effekten et sunnere kosthold kan ha, vil være ulik for alle, men en ting er sikkert: å spise mat med mye næringsstoffer kan hjelpe kroppen til å fungere best mulig.1,2 

veg
 
Det kan også ha mange andre fordeler, spesielt for de som har kroniske sykdommer slik som MS. Et sunt kosthold kan hjelpe til med blant annet:1

  • Vektkontroll
  • Redusere utmattelse
  • Opprettholde normal tarm- og blærefunksjon
  • Minimere risiko for hudproblemer
  • Holde skjelettet sunt og sterkt
  • Sunne tenner og tannkjøtt
  • Styrke hjertet
  • Forbedre muskelstyrke og bevegelighet
  • Øke fleksibiliteten
  • Redusere risiko for visse sykdommer som hjertesykdom, slag, benskjørhet og visse typer kreft

Husk at det er best å snakke med lege eller MS-sykepleier på forhånd dersom du vurderer å gjøre store endringer i kostholdet ditt.

Hvordan er et kosthold balansert?

Det er veldig enkelt å si at et balansert kosthold kan bidra til å håndtere MS-symptomer, men hva betyr det egentlig? Hva skal til for å ha et balansert kosthold?1,2

Målet er å kombinere et bredt utvalg av ulike matvarer på tvers av matvaregruppene. La oss ta en titt på hvorfor hver enkelt er viktig:1

  • Protein fremmer vekst og reparasjon av vev
  • Karbohydrater og sukker er nødvendig for å gi deg energi
  • Fett er nødvendig for at kroppen skal kunne ta opp visse vitaminer og essensielle fettsyrer
  • Fiber bidrar til god fordøyelse
  • Vitaminer og mineraler er viktig for mange ulike ting, inkludert diverse prosesser i kroppen, f. eks. reparasjon av vev, et sterkt skjelett og opptak av næringsstoffer
  • Væske er av vesentlig betydning for at kroppen skal fungere optimalt. Vann transporterer næringsstoffer rundt i kroppen og benyttes til ulike kjemiske prosesser i cellene våre.

eating right

Fra MS-samfunnet

Ingen vet mer om multippel sklerose enn alle de som lever med det hver eneste dag. Nedenfor har vi samlet noen av metodene som MS-fellesskapet har brukt for å få  et sunnere forhold til mat og hva som har fungert best for dem. Her er noen av de beste tipsene vi har lært så langt.

Unn deg selv noe godt!
Paula er en dekoratør fra London som har hatt multippel sklerose de siste fire årene. Hun er fast bestemt på å leve best mulig uten å bry seg om sykdommen sin og oppdaget hvor viktig kostholdet er for å håndtere symptomer. Og det betyr at man skal unne seg noe godt en gang i blant også!


Lytt til kroppen din
Paula skriver om å leve sunt med MS og snakker om hvor viktig det er å lytte til hva kroppen vil ha. Dessverre er ikke det noe som skjer over natten. Det er en ferdighet som krever tid, prøving og feiling, samt en positiv holdning. 

Oppskrifter

Her er et par oppskrifter du kan teste for å friste appetitten.3

Penne pasta med krydret tomatsaus
Pasta

4 porsjoner

Ingredienser

  • 12 mellomstore ansjosfileter (hakket)
  • 3 mellomstore tomater (hakket)
  • 120 gram svarte Kalamata oliven
  • 2 ts kapers
  • 1 fedd hvitløk (hakket)
  • 2 ts persille (fersk, flatbladet og hakket)
  • 2 ts basilikum (fersk og hakket)
  • 1 liten rød chili (tørket)
  • 1 klype salt
  • 60 ml extra virgin olivenolje
  • 500 g penne pasta

Tilberedningstid: 65 minutter
Koketid: 20 minutter

Instruksjoner

  1. Bruk en stor bolle og bland sammen ansjos, tomater, oliven, kapers, hvitløk, persille, basilikum, chili, salt og olivenolje.
  2. Bland godt sammen.
  3. Ha det over i en stekepanne og la det putre i 1 time, husk å rør ofte.
  4. Fyll en stor kasserolle med vann og la det koke opp, deretter kok pastaen til den er al dente.
  5. Sil pastaen, hell det over i sausen og rør godt rundt.

Pannestekt laks med myntecouscous og brokkoli
salmon

4 porsjoner

Ingredienser

  • 4 mellomstore laksefileter
  • 1 ts sesamolje
  • 2 ts soyasaus
  • 1 klype kinesisk 5-krydder
  • 1 pakke couscous
  • 1 ts fersk mynte (finhakket)
  • 1 ts sitronskall (revet)
  • 2 brokkolihoder (delt i buketter)

Tilberedningstid: 2-3 timer
Koketid: 30 minutter

Instruksjoner

  1. Mariner laksen i sesamolje, soyasaus og kinesisk 5-krydder i flere timer dersom du har mulighet til det.
  2. Forbered couscousen etter anvisning på pakken, unnlat å bruke olje, dvs. bare bruk vann for å tilberede couscousen.
  3. Når couscousen er klar, rør inn mynte og sitronskall før du legger lokk over.
  4. Damp brokkolien (eller bruk mikrobølgeovn) slik at den beholder fastheten.
  5. Bruk  lokk.
  6. Ta laksen ut av marinaden.
  7. Varm opp en teflonpanne og stek laksen i 1-2 minutter på hver side.
  8. Server umiddelbart sammen med couscous og brokkoli.

Hvis du ønsker å finne ut mer, sjekk ut Nick Davies sin matblogg My Easy Suppers.

Har du noen smakfulle oppskrifter som er enkle å lage? Send dem til oss slik at vi kan legge dem til i listen over!

Referanser 

  1. MS Society UK, Healthy eating. https://www.mssociety.org.uk/what-ms/treatments-and-therapies/diet/healthy-eating (03.11.2017).
  2. MS Trust, Diet. https://www.mstrust.org.uk/a-z/diet. (03.11.2017).
  3. Overcoming Multiple Sclerosis, Recipes. https://overcomingms.org/recovery-program/recipes/ (03.11.2017).
 GZNO.MS.18.02.0037b